Ulnar sinir, 4. parmağın bir kısmı ile 5. parmağın duyusunu almakla birlikte ve eldeki küçük kasların gücünü sağlamaktadır. Çoğu vaka bariz bir neden olmaksızın ortaya çıksa da dirsek ekleminde oluşan artrit veya eski bir travma nedeniyle tünelin daralmış olması da mümkündür.
İlk gözlemlenen semptomların arasında 4. ve 5. parmaklarda uyuşma veya karıncalanma yer almaktadır. Bu şikâyetler sıklıkla aralıklı olarak gözlemlenmekte olup ilerleyen dönemde sürekli hale gelme ihtimali taşımaktadır. Semptomlar, dirseğe yaslanılması veya dirseği bükük bir pozisyonda tutulması (örneğin; telefonda konuşurken alınan pozisyon) sebebiyle tetiklenebilmektedir. Uyku sırasında alışıldığı üzere, dirseğin bükülmesi de semptomların şiddetlenmesine sebep olabilmektedir.
İlerleyen düzeylerde uyuşma hissi sürekli hale gelmekte ve eldeki güç azalmaktadır. Şiddetli vakalarda ise güç ve el becerisi kaybının yanı sıra gözle görünür bir kas kütlesi kaybı meydana gelebilmektedir.
Tanı için dirsek röntgenine ve sinir iletim çalışmalarına başvurulabilmektedir.
Tedavi
Mümkün olan durumlarda semptomları tetikleyen aktivitelerden kaçınılmalı, bu aktivitelerin gerçekleştiriliş yöntemleri değiştirilmelidir. Örneğin; telefonla konuşurken kulaklık takılmalı ve dirseğin bükülmesi önlenmelidir. Dirseğe sargı sarılması veya atel kullanmak geceleri dirseğin aşırı derecede bükülmesini en aza indirgemek amacıyla önerilen yöntemler arasında yer almaktadır. Bu gibi önlemler, erken dönemdeki vakalarda tedavi edici olabilmektedir.
Şiddetli vakalarda veya medikal tedaviye yanıt alınamayan vakalarda sinir üzerinde oluşan baskıyı azaltmak için ameliyat gerekmektedir. Cerrahi müdahaleye genellikle uyuşukluğu gidermek amacıyla başvurulsa da, asıl amaç ilerleyici kas güçsüzlüğünü ve kas kaybını önlemektir. Tünelin çatısının basit bir şekilde açılması (dekompresyon) ve sinirin dirsekte yeni bir konuma taşınması (transpozisyon) cerrahide seçilebilecek yöntemlerdir.
Tedaviye yanıt sinirdeki sıkışıklığın derecesine bağlıdır. Hafif ve orta vakaların neredeyse hepsinde semptomların tamamen ortadan kaldırılması mümkündür. Cerrahi, kuvvet kaybının ilerlemesini önlemekte olup kas gücündeki iyileşmeler genellikle yavaş olmaktadır.