Oğuz Baran - DoktorTakvimi.com

Kavernöz Malformasyon (Kavernom)

Kavernöz malformasyon, genişlemiş ve düzensiz bir yapıya sahip kan damarları (kılcal damarlar) kümesidir. Bu kılcal damarların duvarları normalden daha incedir ve hücreler arasında gevşek bağlantılara sahip olması sebebiyle sızıntı şeklinde kanamaya eğilimlidir.
The,Cavernomas,Is,The,Abnormal,Developing,Of,Capillary,Bed.,It

Bu malformasyon vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmektedir. Serebral kavernöz  malformasyonlar kanamaları (hemoraji) halinde nörolojik semptomlara neden olabilmektedirler.

Kavernöz malformasyona bağlı baş ağrısı, nöbet, hafıza kayıpları, dengesizlik, konuşma bozukluğu, işitme ve/veya görme problemleri ve kuvvetsizlik/uyuşukluk görülebilmektedir.  Kanama sonrasında gelişen nörolojik defisitler çoğu hastada zaman içerisinde önemli ölçüde iyileşme göstermektedir. Ancak, tekrarlayan kanamalar kalıcı sekellere neden olabilmektedir.

Tanı konulmuş ancak herhangi bir semptoma neden olmayan kavernöz malformasyonlar düzenli MR taramaları ile takip edilebilir. Nöbet kontrolü amacıyla anti-epileptik ilaç kullanımı tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır.

Tekrarlayan kanamalara yol açan, semptomatik kavernomlar tedavi edilmelidir. Tedavide; cerrahi eksizyon ve Gama Knife radyocerrahisi uygulanmaktadır.

Doç. Dr. Oğuz Baran

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Koç Üniversitesi Hastanesi
Topkapı, Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Cd. No:4, 34010 Zeytinburnu/İstanbul

Yazı İçeriği

Oğuz Baran - DoktorTakvimi.com