Spinal stenoz en sık bel ve boyun bölgesinde görülmektedir. Spinal stenozda ağrı, karıncalanma, uyuşma, yürüme mesafesinde kısalma ve kas kuvvetsizliği gibi semptomlar görülebilir.
Spinal stenoz dejeneratif bir süreçtir. Bu sürece omurgayı oluşturan tüm yapıların dejeneratif değişimleri katkıda bulunur ve hasta bir süre sonra dar kanal sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Omurlar arası disklerin yaşlandıkça su içeriğinin azalması, faset eklemlerin büyümeleri, omurlar arkası bağın kalsifiye olarak (kireçlenerek) omuriliği önden, omurilik arkasında yer alan bağın kalınlaşarak arkadan bası yaratması omurilik kanalı daralmasında ana etkenlerdir.
Şiddetli spinal stenoz vakalarında omurilik veya sinirler için ek alan yaratmak amacıyla ameliyat önerilebilmektedir.
Spinal stenoz, omurganın neresinde oluştuğuna göre sınıflandırılmaktadır.
- Servikal stenoz: Omurganın boyun kısmında daralma meydana gelmektedir.
- Lomber stenoz: Omurganın bel kısmında daralma meydana gelmektedir. Spinal stenozun en yaygın şeklidir.
Spinal stenoz tanısı için manyetik rezonans görüntüleme (MR) kullanılmaktadır. Buna ek olarak yada MR çekilmesinin uygun olmadığı durumlarda bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılmaktadır. Spinal stenoz tanısı alan hastalar asemptomatik olabilir. Semptomların ortaya çıkması halinde ise genellikle başlangıçta hafif, zamanla kötüleşen bir eğilim seyredilmektedir. Semptomlar, darlığın meydana geldiği seviyeye, darlığın şiddetine ve hangi sinirlerin etkilendiğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Boyunda kanal darlığı olan hastalarda; boyun ağrısı, yürüme ve denge sorunları, kol ve bacaklarda kuvvetsizlik ve uyuşukluk, şiddetli darlıklarda bağırsak ve mesanede fonksiyon kayıpları görülebilirken, belde kanal darlığı olan hastalarda; bel ağrısı, bacaklarda kuvvetsizlik ve uyuşukluk, yürüme mesafesinde azalma ve uzun süre ayakta durmak yada yürümekle artan öne eğilmekle azalan bel ağrısı görülmektedir.
Spinal stenozlu hastalarının çoğu 50 yaş üzerindedir. Genç hastalarda da spinal stenoza rastlanabilse de diğer sebeplerin araştırılması gerekmektedir. Bu sebeplerin arasında travma, skolyoz gibi hastalıklar ile ve vücutta kemik ve kas gelişimini etkileyen genetik hastalıklar bulunmaktadır. Spinal görüntülemeler bu sebepler arasından hangisinin asıl sebep olduğu hususunda karara varılmasını sağlamaktadır.
Nadiren de olsa tedavi edilmeyen şiddetli spinal stenoz ilerleyebilir ve kalıcı komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Tedavide ana amaç; daralmış kanalın açılması, sıkışan omurilik ve sinir köklerinin dekomprese edilmesidir.